Vertrouwenspersoon

Als gecertificeerd LVV externe vertrouwenspersoon ben ik een onafhankelijke professional die medewerkers ondersteunt bij kwesties zoals ongewenst gedrag, vermoeden van integriteitsschendingen of andere werkgerelateerde zorgen.

De belangrijkste taken van een externe vertrouwenspersoon zijn:

  • Opvangen, begeleiden en adviseren van medewerkers: Het bieden van een luisterend oor en ondersteuning aan medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag of integriteitskwesties.
  • Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie: Uitleg geven over ongewenste omgangsvormen en integriteit, de rol van de vertrouwenspersoon in de organisatie, en bijdrage aan preventie.
  • Adviseren van bestuur en management: Het gevraagd en ongevraagd adviseren van de organisatie, middels het jaarverslag en eventueel aanvullende sessies.

De melder blijft de probleemeigenaar wanneer hij de vertrouwenspersoon benadert. Samen met de vertrouwenspersoon zoekt de melder/medewerker naar mogelijke stappen die de medewerker kan zetten, eventueel met voorbereiding of begeleiding van de vertrouwenspersoon.

Wil je in contact komen met mij als vertrouwenspersoon, klik dan hier

Is er een ‘drempel’?
Vaak ervaren mensen een drempel om zich tot de vertrouwenspersoon te wenden, en dat is jammer! Door erover te praten, kan het je wat lucht krijgen. Deze drempel wordt niet alleen door medewerkers ervaren, maar ook door bedrijven. De vertrouwenspersoon is geen gevreesde klaagmuur, maar het bespreekbaar maken van een situatie kan echt steun bieden.

Als medewerker

Het is heel normaal angst of spanning te ervaren als je overweegt de vertrouwenspersoon te benaderen. Vaak kunnen twijfels en onzekerheden ontstaan bij spontane gebeurtenissen of door een opeenstapeling van situaties. Je hebt mogelijk ook nooit eerder contact gehad met de vertrouwenspersoon of ‘hierover’ gesproken.

Laten we samen kijken wat er speelt en waarom het belangrijk is om hierover in gesprek te gaan.

Waar komt de angst vandaan, en wat maakt het spannend?

Als je de vertrouwenspersoon benadert, betekent dit niet meteen dat er sprake is van een klacht. Nee, dat is een misverstand. Het is een melding, waarbij ik altijd uitleg geef over de geheimhouding.

Vragen ontstaan vaak door spontane gebeurtenissen, of door een opeenstapeling daarvan. Soms gebeuren dingen ‘gewoon’. Vaak merk je pas, bijvoorbeeld in de auto of thuis, dat je begint te twijfelen of je een gevoel hebt waar je de vinger niet op kunt leggen. Misschien reageerde je boos, bevroor je of ging je gewoon weg. Soms is het direct duidelijk, maar vaak ook niet.

Het kunnen vragen zijn zoals:

  • Wat moet ik hiermee?
  • Is dit erg of groot genoeg?
  • Vind ik dit oké?
  • Is dit iets waar ik iets van moet vinden?
  • Komt dit niet te vaak voor?
  • Kan dit eigenlijk wel?
  • Als ik dit uitspreek, wordt het dan niet opgeblazen?
  • Moet ik hier iets mee doen?
  • Waarom doet niemand anders iets?

Op het moment dat je deze vragen hebt, is het fijn om hierover te sparren met iemand die je kunt vertrouwen: de vertrouwenspersoon.

Als organisatie / bedrijf

“Maar ik wil niet dat mijn medewerkers je inzetten als klaagmuur, of dat er opeens honderd meldingen zijn!

Het komt voor dat organisaties/bedrijven een vertrouwenspersoon ook spannend vinden en een drempel ervaren. Uit angst voor te veel meldingen of het idee dat de functie een klaagmuur wordt en misschien wel een vertekent beeld schetst van de organisatie. Echter, de vertrouwenspersoon biedt juist een veilige ruimte voor het bespreekbaar maken van zorgen, wat kan helpen bij het voorkomen van grotere problemen en het verbeteren van de werkcultuur.
Wil je sparren met mij om te onderzoeken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan nu gratis en vrijblijvend contact met me op.