Geheimhouding

Geheimhouding is cruciaal voor een externe vertrouwenspersoon. Alle informatie die een medewerker deelt, blijft vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon geeft niets door zonder expliciete toestemming, tenzij er een wettelijke meldingsplicht is, zoals bij ernstig misbruik of gevaar. Dit wordt altijd voorafgaand aan een gesprek en bij relevante situaties duidelijk gecommuniceerd.

Het waarborgen van geheimhouding zorgt ervoor dat medewerkers zich veilig voelen om openlijk hun zorgen te uiten zonder angst voor repercussies.

Informatie opvragen door medewerker: De vertrouwenspersoon mag geen specifieke vertrouwelijke informatie delen zonder toestemming van de medewerker, behalve wanneer wetgeving dit vereist. Algemene informatie over procedures of beleid kan wel gedeeld worden.

Informatie opvragen door werkgever: De vertrouwenspersoon deelt geen vertrouwelijke informatie met de werkgever zonder toestemming van de medewerker, tenzij er een wettelijke verplichting is of gevaar dreigt. In dat geval wordt de medewerker geïnformeerd over wat er gedeeld wordt.

Klokkenluidersregeling

Een veilig werk- en meldklimaat is cruciaal. Iedereen moet zich vrij voelen om een vermoeden van misstand te melden. Dat draagt bij aan een fijne en integere werkomgeving. Daarom is er de Wet bescherming klokkenluiders die werkgevers verplicht een meldregeling te hebben. Lees hier meer.