Versie 01-01-2025
Artikel 1 – Definities en toepasselijkheid, totstandkoming Overeenkomst, wijziging AV
- In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
LGF: de eenmanszaak Lieke Grassére Fundament (KVK: 96221356), gevestigd te (6136 ED) Sittard aan het adres Overhoven 133.
Opdrachtgever: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon met wie LGF een Overeenkomst aangaat.
Offerte: ieder aanbod van LGF aan Opdrachtgever tot het aangaan van een Overeenkomst.
Overeenkomst: iedere Overeenkomst die tussen LGF en Opdrachtgever tot stand komt.
Prestatie: de uitvoering van de werkzaamheden door LGF in het kader van de Overeenkomst.
Schriftelijk: zowel een door partijen ondertekend document, als een elektronisch (e-mail)bericht of “WhatsApp” bericht, “sms” of soortgelijk digitaal bericht, gericht aan LGF resp. Opdrachtgever, waarna de ontvangst, of in geval van overeenstemming, het akkoord, door de andere partij schriftelijk via hetzelfde of een ander communicatiemiddel wordt bevestigd.
- Deze Algemene Voorwaarden zijn tevens van toepassing op iedere uit de Overeenkomst voortvloeiende overeenkomst en toekomstige overeenkomsten. Opdrachtgever wordt in laatstgenoemd geval steeds verondersteld (opnieuw) ingestemd te hebben met de toepasselijkheid van de Algemene Voorwaarden.
- Bij het ontbreken van een Schriftelijke acceptatie door Opdrachtgever, wordt de acceptatie van de Offerte door Opdrachtgever geacht besloten te liggen in een mondeling akkoord en/of het feitelijk uitvoeren van de geoffreerde werkzaamheden. In dat geval is er sprake van een mondelinge of stilzwijgende acceptatie en komt de Overeenkomst conform de Offerte onverwijld na aanvang van die werkzaamheden tot stand.
- LGF is te allen tijde bevoegd de Algemene Voorwaarden eenzijdig te wijzigen. De meest actuele versie van de Algemene Voorwaarden is te allen tijde voor Opdrachtgever te raadplegen op de website www.grassere.com
Artikel 2 – Aanbod, overeenkomst en uitvoering
- De aanbiedingen (waaronder prijsopgaven) van LGF hebben een geldigheidsduur van maximaal 60 dagen, tenzij in de aanbieding een afwijkende periode is vermeld.
- Offertes van opdrachtnemer zijn gebaseerd op informatie zoals die door opdrachtgever is verstrekt. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade van welke aard dan ook indien opdrachtnemer is uitgegaan van de door de opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
- Indien een aanbod wordt aanvaard, heeft LGF het recht dat aanbod binnen vijf werkdagen na kennisneming van de aanvaarding te herroepen.
- De inhoud van de Overeenkomst wordt voorafgaand aan de start van de werkzaamheden vastgelegd in de door LGF en Opdrachtgever ondertekende overeenkomst van opdracht. De uitvoering van de werkzaamheden vindt – tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen – op kantoor van opdrachtgever of een andere door LGF aan te wijzen adres, desgevraagd digitaal.
- Wijzigingen van de Overeenkomst kunnen enkel schriftelijk worden overeengekomen en met toestemming van alle partijen. Die wijzigingen kunnen enkel worden bewezen door een geschrift.
- LGF is bevoegd om naar eigen inzicht derden in te schakelen voor de uitvoering van de Overeenkomst.
- De Overeenkomst houdt geen resultaatsverbintenis, maar een inspanningsverbintenis in. Opdrachtnemer zal de opdracht naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.
- De opdrachtgever stelt aan opdrachtnemer tijdig alle documenten, informatie, contacten en faciliteiten beschikbaar die nodig zijn voor een goed uitvoering van de opdracht. Dit geldt ook voor eventuele medewerkers van de opdrachtgever.
- Indien voor de uitvoering van de opdracht noodzakelijke gegevens niet, niet tijdig of niet overeenkomstig de afspraken ter beschikking van opdrachtnemer staan of indien opdrachtgever op een andere wijze niet aan zijn verplichtingen voldoet, dan heeft opdrachtnemer het recht tot opschorting van de uitvoering van de opdracht en heeft opdrachtnemer het recht om de daardoor ontstane kosten volgens de gebruikelijke tarieven in rekening te brengen.
- Indien opdrachtnemer op verzoek of met voorafgaande instemming van opdrachtgever werkzaamheden of andere prestaties heeft verricht die buiten de inhoud of omvang van de opdracht vallen, zullen deze werkzaamheden door opdrachtgever aan opdrachtnemer worden vergoed volgens de gebruikelijke tarieven van opdrachtnemer. Opdrachtnemer is echter niet verplicht aan een dergelijk verzoek te voldoen en kan verlangen dat daarvoor een nadere schriftelijke overeenkomst wordt gesloten. Opdrachtgever aanvaardt dat door de uitvoering van de werkzaamheden die buiten de inhoud of omvang van de opdracht vallen, het overeengekomen of verwachte tijdstip van voltooiing van de opdracht en de wederzijdse verantwoordelijkheden van partijen, kunnen worden beïnvloed. Voor zover voor de opdracht een vaste prijs is afgesproken en partijen voornemens zijn om met betrekking tot het meerwerk een nadere overeenkomst te sluiten, zal opdrachtnemer opdrachtgever tevoren schriftelijk informeren over de financiële consequenties die aan de extra werkzaamheden zijn verbonden.
Artikel 3 – Duur, opzegging en verlenging van de overeenkomst
- Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, worden overeenkomsten gesloten voor onbepaalde tijd. De overeenkomst voor onbepaalde tijd, met een minimum van een jaar, kan te allen tijde door beide partijen worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van 3 maanden.
- Indien een overeenkomst is aangegaan voor bepaalde tijd, met een minimum van een jaar, wordt deze na het verstrijken van die tijd telkens automatisch voor een periode van een jaar voortgezet, tenzij de overeenkomst tijdig is opgezegd.
- Beide partijen kunnen de overeenkomst voor bepaalde tijd opzeggen tegen het einde van de periode waarvoor de overeenkomst is aangegaan, met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden. Opdrachtgever kan een overeenkomst voor bepaalde tijd derhalve niet tussentijds opzeggen, tenzij LGF daar schriftelijk mee heeft ingestemd.
- Opzegging kan uitsluitend rechtsgeldig plaatsvinden per aangetekend schrijven, welk schrijven gericht dient te zijn aan LGF te Sittard of enig ander door LGF bij overeenkomst met opdrachtgever schriftelijk aangegeven adres.
- Niettegenstaande artikelen 5.1 en 5.3, kan LGF de overeenkomst te allen tijde opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand, zonder dat zij in verband daarmee jegens opdrachtgever gehouden is tot betaling van enige schadevergoeding, indien LGF in haar discretie van mening is dat een ongewijzigde voortzetting van de overeenkomst in het licht van een wetswijziging en/of een nieuwe wetgeving of enig ander door LGF relevant geachte omstandigheid, redelijkerwijs niet mogelijk is.
- Indien de overeenkomst door opdrachtgever voortijdig wordt beëindigd is opdrachtgever de overeengekomen vergoeding verschuldigd, onverminderd alle overige rechten van LGF.
Artikel 4 – Financiële afspraken
- LGF hanteert een betalingstermijn van 14 dagen na factuurdatum. Dit betreft een fatale termijn.
- Bij overschrijding van de betalingstermijn is Opdrachtgever alle buitengerechtelijke en gerechtelijke inningskosten en proceskosten en wettelijke rente verschuldigd, waaronder de werkelijk door LGF gemaakte advocaatkosten.
- LGF behoudt zich het recht voor om steeds vóórdat de volledige uitvoering van de Prestatie heeft plaatsgevonden, (deel)betaling of een voorschot van het overeengekomen bedrag te vorderen van Opdrachtgever.
- LGF behoudt zich het recht voor de werkzaamheden op te schorten bij niet tijdige of onvolledige betaling door Opdrachtgever, zonder dat hierbij schadeplichtigheid ontstaat voor LGF.
- Het recht van verrekening en van opschorting van Opdrachtgever wordt uitgesloten.
- Alle in de Overeenkomst bedoelde bedragen zijn exclusief btw, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.
- LGF is gerechtigd om de overeengekomen tarieven jaarlijks te indexeren aan de hand van de geldende dienstenprijsindex (DPI).
- Externe kosten (zoals bijvoorbeeld, maar niet beperkt daartoe: accommodatie kosten, vertaalkosten, deurwaarderskosten en griffierechten) vallen niet binnen het overeengekomen tarief en worden apart in rekening gebracht door LGF en/of door een externe partij. Kantoorkosten zijn inbegrepen in het overeengekomen uurtarief.
- Reistijd wordt steeds in rekening gebracht tegen 70% van het overeengekomen uurtarief, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. Reiskosten zoals brandstof en OV-kosten worden geacht in het tarief te zijn inbegrepen en worden niet apart in rekening gebracht.
- Indien LGF zelf genoodzaakt is een overeengekomen dienst te annuleren, dan wordt een nieuwe datum voor de uitvoering van de dienst overeengekomen. LGF informeert opdrachtgever, of diens werknemer, hiervan zo snel mogelijk.
- LGF is gerechtigd, voor alle overeengekomen diensten die door opdrachtgever, en/of diens werknemer, niet of niet tijdig zijn geannuleerd (minimaal 24 uur voor de overeengekomen dag van uitvoering zelf) de eventueel door opdrachtnemer in alle redelijkheid gemaakte kosten in rekening te brengen.
Artikel 5 – Vertrouwelijkheid, geheimhouding en privacy
- Opdrachtnemer verplicht zich tot geheimhouding van alle informatie en gegevens van de opdrachtgever jegens derden. Opdrachtnemer zal voorts in het kader van de opdracht alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen ter bescherming van de belangen van de opdrachtgever en werknemers van de opdrachtgever. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de wederpartij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie. Is er een meldplicht dan geldt dat het Nederlands recht ten aanzien van de meldplicht van toepassing is.
- Partijen zijn gehouden te voldoen aan al hun verplichtingen uit hoofde van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en alle andere van toepassing zijnde privacywet- en regelgeving in verband met de overeenkomst.
Artikel 6 – Onafhankelijk klachtonderzoek, vertrouwenspersoon of vertrouwenscommissie
- Opdrachtnemer en opdrachtgever komen voor aanvang van het onderzoek en/of inschakeling van opdrachtnemer als vertrouwenspersoon de procedure overeen die op het onderzoek c.q. de werkzaamheden als vertrouwenspersoon van toepassing zal zijn. Adviezen naar aanleiding van klachtonderzoek en adviezen van de vertrouwenspersoon of vertrouwenscommissie zullen door of namens opdrachtnemer schriftelijk en vertrouwelijk en indien nodig geanonimiseerd aan de opdrachtgever worden verstrekt.
- Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk noch verantwoordelijk voor besluiten en de daaraan verbonden gevolgen, zoals die door opdrachtgever naar aanleiding van het advies worden genomen. Indien opdrachtnemer door derden wordt aangesproken voor de gevolgen van het genomen besluit op het advies van opdrachtnemer, dan zullen alle kosten die hieruit voortvloeien voor rekening en verantwoording van de opdrachtgever komen. Opdrachtnemer en opdrachtgever komen uitdrukkelijk overeen dat schriftelijk gegeven adviezen naar aanleiding van onderzoek of de werkzaamheden als vertrouwenspersoon nimmer in een gerechtelijke procedure zullen worden overgelegd ook niet wanneer deze zijn geanonimiseerd. Evenmin zal opdrachtnemer of een van de werknemers die bij opdrachtnemer in dienst is of voor de werkzaamheden wordt aangesteld, als getuige worden opgeroepen in een gerechtelijke procedure.
Artikel 7 – Aansprakelijkheid & verzekering, vrijwaring
- De aansprakelijkheid van LGF is primair beperkt tot het bedrag dat in desbetreffend geval door haar verzekering wordt uitgekeerd. Indien de verzekeraar van LGF om welke reden dan ook besluit niet tot uitkering over te gaan, is LGF subsidiair aansprakelijk tot maximaal het aan Opdrachtgever voor de uitvoering van de opdracht waarop het schade brengende feit betrekking heeft gefactureerde bedrag. Bij een duurovereenkomst van langer dan zes maanden is de aansprakelijkheid van LGF beperkt tot maximaal het totaal van het over zes maanden gefactureerde bedrag voorafgaand aan het schade brengende feit.
- De aansprakelijkheid van LGF is steeds beperkt tot directe schade. Aansprakelijkheid voor overige (gevolg)schade, waaronder omzet- en/of winstderving, wordt uitgesloten.
- Elke aansprakelijkheid van LGF vervalt door het verloop van zes maanden na het schade brengende feit, tenzij de Overeenkomst op het moment van het schade brengende feit reeds is geëindigd. In laatstgenoemd geval vervalt iedere aansprakelijkheid van LGF zes maanden na het tijdstip waarop de Overeenkomst is geëindigd.
- De beperkingen van aansprakelijkheid gelden niet in het geval de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van LGF.
- Opdrachtgever zal LGF volledig vrijwaren voor alle aanspraken van derden jegens LGF die voortvloeien uit de uitvoering van de werkzaamheden in het kader van de Overeenkomst door LGF.
Artikel 8 – Opschorting en ontbinding
- LGF is bevoegd de nakoming van haar verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst op te schorten of de Overeenkomst te ontbinden in geval van liquidatie, faillissement, beslag of surseance van betaling van de Opdrachtgever.
- Indien de Overeenkomst wordt ontbonden ingevolge lid 1 van dit artikel zijn de vorderingen van LGF op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. In dat geval, is Opdrachtgever gehouden aan LGF alle met het oog op de uitvoering van de Overeenkomst tot dat moment gemaakte (on)kosten te vergoeden.
- Opdrachtgever is enkel bevoegd de Overeenkomst te ontbinden in het geval dat er sprake is van een wezenlijke tekortkoming aan de zijde van LGF.
Artikel 9 – Klachten
- Klachten dienen schriftelijk en uitsluitend via het e-mailadres Fundament@grassere.com te worden ingediend, binnen acht dagen na uitvoering van enige werkzaamheden door LGF, dan wel binnen acht dagen na ontdekking van het klachtwaardige geval door Opdrachtgever, bij gebreke waarvan het recht tot klagen met betrekking tot deze werkzaamheden vervalt. Indien de uit hoofde van de Overeenkomst te leveren diensten en/of werkzaamheden kunnen worden onderverdeeld in verschillende afzonderlijke onderdelen, dan gaat de klachttermijn steeds lopen op het moment dat een van die diensten en/of werkzaamheden door LGF uitgevoerd zijn.
- Opdrachtgever dient LGF in staat te stellen eventuele klachten op te lossen en eventuele schade te beperken, tenzij nakoming blijvend onmogelijk is.
- Indien de melding – zoals omschreven in lid 1 van dit artikel – niet of niet op de juiste wijze is geschied, worden de betreffende diensten c.q. werkzaamheden geacht deugdelijk te zijn uitgevoerd en wordt de Prestatie geacht conform de Overeenkomst te zijn geleverd. Op dat moment vervalt iedere aanspraak van Opdrachtgever op grond van de wet of Overeenkomst tot vergoeding van schade, ontbinding of anderszins.
Artikel 10 – Overmacht en arbeidsongeschiktheid
- In geval van overmacht bij LGF is zij gerechtigd om naar keuze de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten, dan wel de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. LGF is daarbij géén schadevergoeding verschuldigd aan Opdrachtgever.
- Onder overmacht wordt in ieder geval – maar niet beperkt daartoe – verstaan: stakingen door, dan wel ziekte van LGF en door haar voor de uitvoering van de Prestatie ingeschakelde derden voor zover vervanging redelijkerwijs niet mogelijk is, maatregelen en/of verboden door de Nederlandse en/of vreemde overheid, niet voorzienbare c.q. voorspelbare verkeersbelemmeringen, ongeluk(ken) met een door LGF of door haar ingeschakelde derde gebruikt transportmiddel, onvoorziene technische gebreken aan deze transportmiddelen, oproer, oorlog, boycotten, blokkades, natuurrampen, pandemieën, epidemieën, gebrek aan grondstoffen, extreme weersomstandigheden, brand, diefstal van materialen benodigd voor het leveren van de Prestatie en alle omstandigheden waardoor LGF niet dan wel niet tijdig of niet naar behoren kan presteren.
Artikel 11 – IE Rechten
- Alle intellectuele eigendomsrechten, waaronder – doch niet uitsluitend – modellen, methodieken en instrumenten die ontwikkeld en/of toegepast worden door LGF bij de uitvoering van de Overeenkomst, zijn en blijven eigendom van LGF. Publicatie of andere vormen van openbaarmaking, verspreiding, vermenigvuldiging hiervan door Opdrachtgever is alleen toegestaan na verkregen Schriftelijke toestemming van LGF.
Artikel 12 – Rechtskeuze en bevoegde rechter
- Op de Overeenkomst en op deze Algemene Voorwaarden is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
- Alle geschillen die ontstaan naar aanleiding van de Overeenkomst of deze Algemene Voorwaarden zullen, voor zover niet anders door de wet dwingend voorgeschreven, zijn onderworpen aan het oordeel van de Nederlandse bevoegde rechter te Maastricht.
Artikel 13 – Geschillen
- In geval van geschillen tussen opdrachtnemer en opdrachtgever van welke aard dan ook zullen partijen trachten de geschillen op te lossen door middel van het inschakelen van een mediator. Mocht een oplossing van het gerezen geschil via mediation niet slagen, dan hebben partijen het recht elkaar aansluitend te dagvaarden. De overeenkomsten tussen opdrachtnemer en opdrachtgever worden beheerst door het Nederlands recht. De geschillen tussen partijen die niet via mediation kunnen worden opgelost, zullen worden beslecht door de bevoegde rechter in te Maastricht.